POLIS Ensemble

Βιογραφικό

Το συγκρότημα POLIS Ensemble ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, αρχικά ως Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής ΠΟΛΙΣ, στην Αθήνα. Η λέξη «πόλις» προσπαθεί να φωτογραφίσει τις πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου, η μουσική παράδοση της οποίας ποτέ δεν έπαψε να εμπνέει τα μέλη της μπάντας.

Από τους πρώτους μήνες του 2012 μέχρι σήμερα, έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών, όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, την Αίθουσα Συναυλιών «Φίλιππος Νάκας», το Saint-paul du Pirée, την Église des Carmes à Bruxelles, τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός». Έχει προσκληθεί σε πολλά ελληνικά φεστιβάλ και έχει ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, έπειτα από πρόσκληση της Μητρόπολης Βελγίου.

Το σεξτέτο POLIS Ensemble έχει συμπράξει, τόσο δισκογραφικά όσο και επί σκηνής με σπουδαίους σολίστες, τραγουδιστές, ηθοποιούς και χορωδιακά σύνολα, ενώ τον Οκτώβριο του 2017 ηχογράφησε το πρώτο του άλμπουμ.

Κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, το μουσικό σχήμα είχε τη χαρά και την τιμή να συνεργαστεί με την Πολυφωνική Χορωδία Πατρών, καθώς και με εξαιρετικούς καλλιτέχνες (Χρίστος Τσιαμούλης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Ζαχαρίας Καρούνης, Αρετή Κετιμέ, Χρόνης Αηδονίδης, Νεκταρία Καραντζή, Θεοδοσία Στίγκα).

Οι πρωτότυπες συνθέσεις και οι ατμοσφαιρικοί αυτοσχεδιασμοί των μελών του γκρουπ αναδεικνύουν τη μελωδικότητα, όσο και την εκφραστικότητα, των μουσικών οργάνων της Ανατολής, όπως το νέυ, η λύρα, το κανονάκι και το πολίτικο λαούτο, που υποστηρίζονται πότε από τη δυναμική και πότε από τη διακριτική παρουσία του κοντραμπάσου και των κρουστών.

Το συγκρότημα αποτελούν οι:

  • Νίκος Παραουλάκης – νέυ, καβάλ, φλογέρα
  • Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα
  • Στέφανος Δορμπαράκης – κανονάκι
  • Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – πολίτικο λαούτο
  • Μανούσος Κλαπάκης – κρουστά
  • Θεόδωρος Κουέλης – κοντραμπάσο

Μέλη συγκροτήματος

νέυ, καβάλ, φλογέρα

Νίκος Παραουλάκης

λύρα

Γιώργος Κοντογιάννης

κανονάκι

Στέφανος Δορμπαράκης

πολίτικο λαούτο

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης

κρουστά

Μανούσος Κλαπάκης

κοντραμπάσο

Θεόδωρος Κουέλης

νέυ, καβάλ, φλογέρα

Νίκος Παραουλάκης

Ο Νίκος Παραουλάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1977. Το 1995 εγκαθίσταται στην Αθήνα για να ακολουθήσει μουσικές σπουδές.

Μαθητεύει στα Ανώτερα Θεωρητικά (Αρμονία, Αντίστιξη) με τους Παναγιώτη Αδάμ, Ιωσήφ Παπαδάτο και Βασίλη Φόστερ, στην κλασική κιθάρα με τον Θανάση Κουμεντέρη & στην jazz κιθάρα με τον Γιώτη Σαμαρά. Από το 2000 ασχολείται περισσότερο με τις «ανατολικές μουσικές παραδόσεις». Διδάσκεται νέυ από τους Ömer Erdoğdular και Χάρη Λαμπράκη.

Συνεργάζεται -δισκογραφικά και επί σκηνής- με πολλούς σημαντικούς Έλληνες και ξένους συνθέτες και μουσικούς (Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα, Ορφέα Περίδη, Haig Yazdjian, Αντώνη Απέργη, Marta Sebastyen, Χαρούλα Αλεξίου, Ελένη Βιτάλη, Λιζέτα Καλημέρη, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Βασίλη Σκουλά, Νίκο Κυπουργό).

Το ακαδημαϊκό έτος 2005- 2006 διδάσκει νέυ στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου (Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής) στην Άρτα.

To 2014, κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο Από το φως και το σκοτάδι που αποτελείται από δεκατέσσερα τραγούδια, τη σύνθεση των οποίων υπογράφει ο ίδιος σε στίχους του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους.

λύρα

Γιώργος Κοντογιάννης

Ο Γιώργος Κοντογιάννης γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Η κρητική του καταγωγή (Ανώγεια Ρεθύμνης) τον έφερε από πολύ νωρίς κοντά στη λύρα και το μαντολίνο.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Μουσικό Σχολείο Ιλίου, από όπου αποφοίτησε το 1998, ήλθε σε επαφή με τη Θεωρία και την Πράξη, τόσο της «ανατολικής» όσο και της «δυτικής» μουσικής παράδοσης, ενώ είχε τη δυνατότητα να διδαχθεί παραδοσιακά κρουστά και ούτι από τους Βαγγέλη Καρίπη και Νίκο Γράψα αντίστοιχα.

Κατά τη διετία 1999 και 2000, παρακολούθησε μαθήματα λύρας, καθώς και μαθήματα Θεωρίας της Οθωμανικής Κλασικής μουσικής, δίπλα στο διεθνώς αναγνωρισμένο πολυμουσικό και παιδαγωγό Ross Daly. Επιπλέον, συνέχισε τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά της Κλασικής μουσικής.

Διδάσκει λύρα, όπως και διάφορα έγχορδα και κρουστά μουσικά όργανα, για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια σε ωδεία και μουσικές σχολές, ενώ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2001-2001, εργάστηκε στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος «Ματ σε 2 Υφέσεις», με το οποίο εξέδωσε τέσσερις δισκογραφικές δουλειές, ενώ ως μουσικός εκτελεστής έχει να επιδείξει μια σειρά από σημαντικές συνεργασίες με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

κανονάκι

Στέφανος Δορμπαράκης

Ο Στέφανος Δορμπαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990 και είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α. και διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής (βαθμός: «Άριστα παμψηφεί»). Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από μικρή ηλικία, κάνοντας μαθήματα κλασικού πιάνου και αρμονίου.

Στην ηλικία των δεκαπέντε, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την παραδοσιακή μουσική και αφιερώθηκε στο κανονάκι, ξεκινώντας μαθήματα δίπλα σε καταξιωμένους, δασκάλους όπως ο Μανώλης Καρπάθιος και ο Πάνος Δημητρακόπουλος. Εν συνεχεία, παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια μουσικής δίπλα στους Halil Karaduman, Σωκράτη Σινόπουλο, καθώς και τον πιανίστα Μάρκο Αλεξίου. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, ενώ από το 2008 μέχρι το 2011 διετέλεσε πιανίστας στην παιδική χορωδία του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς.

Τα τελευταία χρόνια, συμμετέχει σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει -ως μουσικός εκτελεστής, ερμηνευτής και χορωδός- λάβει μέρος σε σημαντικό αριθμό ηχογραφήσεων.

Από το 2014, είναι Λαμπαδάριος στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Μοσχάτου.

πολίτικο λαούτο

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης

Ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Σε ηλικία δέκα ετών ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας και Θεωρητικών. Ως μαθητής του Μουσικού Σχολείου Δυτικής Αττικής ήλθε σε επαφή με τα νυκτά λαϊκά όργανα, δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους όπως ο Χρίστος Τσιαμούλης και ο Νίκος Γράψας.

Μετά το Λύκειο, βρέθηκε κοντά στο Ross Daly και αφοσιώθηκε στο πολίτικο λαούτο και την «ανατολική μουσική».

Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Μουσική κουλτούρα & Επικοινωνία, ενώ το 2016 αναγορεύτηκε διδάκτορας Εθνομουσικολογίας του Ε.Κ.Π.Α.. Δίδαξε στα μουσικά σχολεία Αλίμου, Ιλίου και Παλλήνης.

Την τρέχουσα περίοδο, εργάζεται ως δάσκαλος μουσικής στα σχολεία της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης και παρακολουθεί μαθήματα Σύνθεσης. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες ως μουσικός εκτελεστής και έχει, ως δημιουργός, συμμετάσχει στην ελληνική δισκογραφία. Είναι ιδρυτικό μέλος των συγκροτημάτων «Ματ σε 2 Υφέσεις» και «Cumin Blue».

κρουστά

Μανούσος Κλαπάκης

Ο Μανούσος Κλαπάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και είναι απόφοιτος του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης.

Σε νεαρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τα κρουστά μουσικά όργανα, έχοντας για πρώτο δάσκαλο τον πατέρα του, Μιχάλη. Στη συνέχεια, διδάχτηκε νταούλι από τον Γιώργο Γευγελή, ενώ συμμετείχε σε σημαντικό αριθμό σεμιναρίων με διεθνούς φήμης σολίστ των κρουστών, όπως οι Glen Velez, Zohar Fresco και Okay Temiz.
Επιπλέον, παρακολούθησε μαθήματα βιολιού και Θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο, με δάσκαλο το Γιάννη Ζευγώλη, και σπούδασε συμφωνικά κρουστά στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου, δίπλα στους Κώστα Βορίση και Κώστα Θεοδωράκο.

Τα τελευταία χρόνια, συνοδεύει παραστάσεις χορού, δημοτικής και έντεχνης μουσικής (στην Ελλάδα και το εξωτερικό), ενώ συνεργάζεται με παραδοσιακές ορχήστρες, χορευτικά συγκροτήματα και θεατρικές ομάδες, συμπράττοντας -παράλληλα- με νέους συνθέτες.

Διδάσκει κρουστά σε μουσικές σχολές, ωδεία και θεατρικά εργαστήρια της Αθήνας.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της πρωτοποριακής ομάδας κρουστών «Τα Δάχτυλα της Εκάτης» και του μουσικού σχήματος «Fuga Perpetua».

Έχει ως μουσικός εκτελεστής συμμετάσχει στην ελληνική δισκογραφία και έχει ως μέλος του μουσικού σχήματος «Ίτανος», να επιδείξει την ομώνυμη δισκογραφική απόπειρα, στην οποία παρουσιάζονται συνθέσεις του Βασίλη Τζωρζίνη.

κοντραμπάσο

Θεόδωρος Κουέλης

Ο Θεόδωρος Κουέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Μεγάλωσε στο Πέραμα, όπου και φοίτησε μέχρι το Λύκειο, ωσότου εισήχθη στη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του Τ.Ε.Ι. Πειραιά.

Στην ηλικία των δεκαοκτώ, ξεκίνησε μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου, Τζαζ Αρμονίας και Αυτοσχεδιασμού με το δεξιοτέχνη Γιώργο Ζηκογιάννη. Τα επόμενα χρόνια, σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά δίπλα στον συνθέτη Μιχάλη Αδάμη και παρακολούθησε μαθήματα Σύγχρονης Σύνθεσης με δάσκαλο τον Θανάση Ζέρβα.

Το 2008, κρίθηκε άξιος του διπλώματος κλασικού κοντραμπάσου (βαθμός: «Άριστα παμψηφεί») με καθηγητή τον σολίστ Τάκη Καπογιάννη.

Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από σαράντα άλμπουμ της ελληνικής δισκογραφίας, ως συνθέτης, μουσικός εκτελεστής και ενορχηστρωτής, έχοντας, παράλληλα, να επιδείξει τρεις προσωπικές δισκογραφικές απόπειρες (Αγνάντεμα το 2010, Ατραπός το 2015 και Αγάπη το 2016).

Είναι ιδρυτικό μέλος της ανοιχτής μουσικής ομάδας «Ατραπός», του μουσικού συνόλου «Fuga Perpetua» και του συγκροτήματος «Masif».

Ως κοντραμπασίστας έχει συνεργαστεί με πάμπολλους έλληνες και ξένους δημοφιλείς καλλιτέχνες, ενώ έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Νορβηγία, την Τουρκία, το Κουβέιτ, τη Συρία, τον Καναδά και την Κίνα.

Videos