Rebeti

Βιογραφικό

Το μουσικό σχήμα Rebeti συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από τέσσερις μουσικούς της νέας γενιάς. Το ρεπερτόριο που παρουσιάζουν στις συναυλίες τους είναι χρώματος ‘’Ρεμπετί’’, όπως και η διάθεση της ομάδας. Από την όμορφη Σμύρνη μέχρι τα σοκάκια του Πειραιά, οι μουσικές και τα ιδιώματα της απαρχής της ρεμπέτικης παράδοσης, συνοδεύουν τα διαλείμματα της σύγχρονης ζωής, με ένα μουσικό αφήγημα, ξεκινώντας προπολεμικά και φτάνοντας ως τις μέρες μας.

Το νέο σχήμα αποτελείται από την Αυγερινή Γάτση, τον Φώτη Βεργόπουλο, τον Γιάννη Κάτο και τον Κωστή Κωστάκη. Το κοινό τους όραμα για ελευθερία στην έκφραση και η ανάγκη για ομαδική συμβολή στην παραγωγική διαδικασία του καλλιτεχνικού έργου, τους ώθησαν στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου project. Το όνομα αποτελεί μια αιφνίδια έκλαμψη της ομάδας. Δεδομένου ότι τα μέλη του σχήματος είναι γαλουχημένα με ρεμπέτικα και παραδοσιακά ηχοχρώματα και παράλληλα ενδιαφέρονται πολύ συχνά για νέες προκλήσεις, επιθυμούν κυρίως να αναδείξουν τις δικές τους δημιουργίες.

Το σχήμα αποτελείται από τους:

  • Αυγερινή Γάτση – ακορντεόν
  • Φώτης Βεργόπουλος – τρίχορδο μπουζούκι
  • Γιάννης Κάτος – κοντραμπάσο
  • Κωστής Κωστάκης – κιθάρα

Μέλη συγκροτήματος

ακορντεόν

Αυγερινή Γάτση

Τρίχορδο μπουζούκι

Φώτης Βεργόπουλος

Κιθάρα

Κωστής Κωστάκης

Κοντραμπάσο

Γιάννης Κάτος

ακορντεόν

Αυγερινή Γάτση

Η Αυγερινή Γάτση γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και κατάγεται από την πανέμορφη Ήπειρο. Ξεκίνησε μουσική στα οκτώ της χρόνια, με βασικό όργανο το πιάνο και δασκάλα τη Μαρία Στούπη και στη συνέχεια, φοίτησε στο μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Παλλήνης, όπου διδάχτηκε θεωρία, αρμονία και πράξη της βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής, νέυ και σάζι. Μετά το λύκειο, παρακολούθησε 3 χρόνια θεωρία της τροπικής μουσικής (μακάμια) στο Ωδείο Αθηνών, με καθηγητή τον Χρίστο Τσιαμούλη και συνέχισε το νέυ με τον Χάρη Λαμπράκη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο μουσικό εργαστήριο Λαβύρινθος στην Κρήτη με τους Omer Erdogdular (νέυ), Yurdal Tokcan (ούτι), Zohar Fresco (ρυθμολογία), Mercan Erzincan (τουρκικό χάλκ τραγούδι), Ross Daly (σύνθεση-μακάμ) και Σωκράτη Σινόπουλο (μακάμ).

Έχει συνεργαστεί με τους Αλέξανδρο Παπαδημητράκη, Μιχάλη Κουλουμή, Μανούσο Κλαπάκη, Δημήτρη Μπρέντα, Μαρία Πλουμή, Στέφανο Φίλο κ.α. και συμμετείχε στα σχήματα Santouristas Band, Elektrobalkana κ.ά. Από το 2012 διευθύνει τη μικτή χορωδία παραδοσιακής μουσικής «Περπερούνα» και από το 2013, διδάσκει τραγούδι και φωνητική στα θερινά μουσικά σεμινάρια Ικαρίας (Μusical Yards) και Σάμου. Είναι ιδρυτικό μέλος του φωνητικού σχήματος Bilia Faux, στο οποίο και επιμελείται την ενορχήστρωση των φωνών. Είναι μέλος του σχήματος Reβetien από το 2012.

Τρίχορδο μπουζούκι

Φώτης Βεργόπουλος

Ο Φώτης Βεργόπουλος γεννήθηκε το 1988 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Τα παιδικά του χρόνια, τα έζησε στον τόπο καταγωγής του, την Κορώνη Μεσσηνίας. Με τη μουσική ασχολήθηκε από μικρός, περίπου 6-7 χρονών, με την έμμεση παρακίνηση και επιρροή του πατέρα του, ο όποιος είχε διατελέσει μέλος της Απόδημης Κομπανίας στη Μελβούρνη. Μετά το Λύκειο, επέστρεψε στην Αυστραλία για να σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός και ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με το μπουζούκι και να παίζει σε διάφορα μαγαζιά, ενώ παράλληλα συμμετείχε με το μουσικό του σχήμα, σε Φεστιβάλ της Αυστραλίας όπως τα Brunswick Music Festival, Port Fairy Folk Festival κ.ά.

Απ’ τα τέλη του 2012 μένει μόνιμα στην Αθήνα, έχει συνεργαστεί με τους μουσικούς Μπάμπη Γκολέ, Αγάθωνα Ιακωβίδη, Μάριο Παπαδέα κ.ά. στην Αθήνα και την επαρχία και είναι μέλος του σχήματος Reβetien με εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κιθάρα

Κωστής Κωστάκης

Ο Κωστής Κωστάκης γεννήθηκε το 1986 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η πρώτη του επαφή με την κλασική κιθάρα ήταν σε ηλικία 8 χρονών, όταν ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα οργάνου και θεωρίας στο ωδείο, για περίπου πέντε χρόνια. Μετέπειτα, στα χρόνια του Γυμνασίου και του Λυκείου ασχολήθηκε με την ηλεκτρική κιθάρα και συμμετείχε σε μαθητικά γκρουπάκια με φίλους. Τα ρεμπέτικα και τα σμυρναίικα τραγούδια τον ακολουθούσαν από πάντα σαν άκουσμα, από πολύ μικρή ηλικία, λόγω του πατέρα του, ο οποίος ασχολείται ερασιτεχνικά με το ακορντεόν.

Από την ηλικία των 18 χρονών, ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική. Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο άταστης κιθάρας με τον Erkan Ogur στο Χουδέτσι, έχει συνεργαστεί με τους μουσικούς Μπάμπη Γκολέ, Αγάθωνα Ιακωβίδη, Μάριο Παπαδέα κ.ά. και συμμετείχε στο ρεμπέτικο σχήμα Χιπσι, στους Εlektrobalkana και στο Τρίο Κατάρα, με εμφανίσεις στην Αθήνα και την επαρχία. Από το 2012, είναι μέλος του σχήματος Reβetien.

Κοντραμπάσο

Γιάννης Κάτος

Ο Γιάννης Κάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σε ηλικία δώδεκα ετών ξεκίνησε τα μαθήματα κλασικής κιθάρας και μπουζουκιού. Αποφοίτησε από το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης το 1996 και έκτοτε ασχολείται επαγγελματικά με το μπουζούκι και το κόντρα μπάσο. Σε ηλικία 18 χρονών, άρχισε η ενασχόλησή του με την κατασκευή εγχόρδων μουσικών οργάνων, έχοντας παράλληλα συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις οργανοποιίας. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα μουσικολογίας και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen [UK], ενώ από το 2015 συμμετέχει και διδάσκει σε σεμινάρια κατασκευής μουσικών οργάνων.